Preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, luni, că în cazul convocării referendumului naţional trebuie să existe o aprobare din partea Parlamentului, pentru că în caz contrar ar exista posibilitatea organizării săptămânal a unor consultări populare.
În ceea ce priveşte aprobarea convocării referendumurilor de către Parlament, Antonescu a susţinut că acest lucru este justificat, întrucât altfel există posibilitatea unei interpretări "mai neserioase" a importanţei problemei unei referendum.
"Aşa ne-am putea pomeni în fiecare săptămână cu o iniţiativă de referendum şi atunci evident că Parlamentul, care este un reprezentant al cetăţenilor, are a se pronunţa asupra importanţei problemei respective", a mai explicat liderul PNL.
De asemenea, liderul PNL a susţinut că proiectul de revizuire a Constituţiei nu va presupune o extindere a Legii fundamentale faţă de actuala formă.
"Nu avem de a face, cel puţin până în prezent, cu o complicare sau cu o extindere a textului constituţional. În linii mari, dimensiunile Constituţiei vor fi aceleaşi, au fost articole înlocuite sau, dacă sunt articole adăugate, volumul acestora nu este unul semnificativ, deci nu avem de a face cu pericolul unei Constituţii foarte, foarte stufoase", a mai declarat Antonescu.
Comisia de revizuire a adoptat, luni, o serie de amendamente prin care referendumul naţional poate fi convocat şi de 250.000 de cetăţeni cu drept de vot, iniţierea consultării trebuie însă aprobată de Parlament, iar pentru a fi validată trebuie să participe la vot minimum o treime din alegători.
Astfel, un prim amendament al PSD modifică actualul articolul 90 din Constituţie, precizând: "Preşedintele României sau de cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţi