Preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei a fost întrebat, la finalul lucrărilor de luni ale comisiei, de ce au fost eliminate atribuţiile preşedintelui în ceea ce priveşte solicitarea de începere a urmăririi penale împotriva membrilor Guvernului sau suspendarea acestora din funcţie.
"De vreme ce Guvernul îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea, sub controlul şi din învestitura Parlamentului, toate aceste lucruri care privesc Guvernul trebuie să fie decise de Parlament. Este până la urmă o chestiune de autoritate, nu este o chestiune de fond", a răspuns Antonescu.
El a precizat că modificările aduse Legii fundamentale întăresc autoritatea Parlamentului, în raport cu celelalte instituţii.
"Este o Constituţie care nu ia puteri de la preşedinte şi le dă primului-ministru sau invers, este o Constituţie care întăreşte autoritatea Parlamentului, nu doar asupra Guvernului, ci practic asupra întregului sistem politic românesc", a mai susţinut liderul PNL.
În cazul atribuţiilor preşedintelui, Antonescu a afirmat că, potrivit actualei Legi fundamentale, acesta nu avea atribuţia de a desemna prim-ministru "pe cine doreşte" şi nici de a respinge o propunere de remaniere.
"Toate aceste lucruri nu erau în Constituţie, toate aceste lucruri au fost interpretări fie ale preşedintelui, fie în unele cazuri ale Curţii Constituţionale şi, tocmai de aceea, Constituţia clarifică aceste lucruri, nemailăsând loc de interpretare nici preşedintelui, nici Parlamentului, nici Curţii în această privinţă. (...) Nu vom mai avea un preşedinte care, asemeni actualului preşedinte, să-şi poată permite să spună şi să şi facă că ignoră rezultatul unor alegeri, că ignoră o majoritate parlamentară, că ignoră precizările exprese din Constituţie existente şi acum", a adăugat liderul PNL.
El a fost întrebat dacă şeful statului va mai avea atribuţii în zona