Oamenii de stiinta au conceput un test mai precis care permite detectarea sindromului Down intr-o etapa mai timpurie decat testele folosite in prezent, reducand totodata nevoia de a folosi teste invazive.
Un studiu efectuat pe 1.000 de sarcini a aratat ca testul ADN-ului fetal din sangele matern poate arata „aproape sigur” daca bebelusul este sau nu afectat de sindromul Down, scrie descopera.ro.
Cercetatorii de la King's College London ce au realizat acest nou test spun ca inovatia le va permite femeilor sa decida daca doresc sa efectueze ulterior si alte teste mai invazive. In Romania, se nasc anual aproximativ 400 de copii ce sufera de sindromul Down.
Sindromul Down este provocat de prezenta unei copii suplimentare a cromozomului 21, eveniment ce are loc in mod aleatoriu. Femeile sunt testate, de regula, intre saptamana 11 si 13 de sarcina. Cu ajutorul ultrasunetelor, doctorii masoara acumularea de fluid din zona pliului nuchal, in spatele gatului fetusului. Bebelusii cu sindrom Down tind sa prezinte mai mult fluid decat in mod normal.
In urma acestui test, doctorii ofera femeilor o probabilitate ca bebelusul sa sufere de sindromul Down, luand in calcul si varsta viitoarei mame. De regula, estimarile sunt oferite in formula „1 la 150” sau „1 la 700”.
Pe baza rezultatelor din acest test, femeile carora li se estimeaza un risc sporit pot hotari sa efectueze unul din cele doua teste invazive, ce au potentialul de a duce la pierderea sarcinii. Primul este amniocenteza, in care se testeaza fluidul amniotic din jurul bebelusului, iar celalalt este CVS (Chorionic villus sampling), in cadrul caruia se testeaza o mostra din placenta. Ambele teste prezinta un risc de 1 la 100 de pierdere a sarcinii.
Citeste mai mult pe descopera.ro.
Foto: thehedge.wordpress.com
Tag-uri: copil, test, ADN, boala
Oamenii de stiinta