Cursul euro a ajuns la cel mai inalt nivel de anul acesta, un nivel care nu a mai fost atins din vara anului trecut, cand ne aflam in plina tentativa de lovitura de stat.
Niciun eveniment politic acut, nicio evolutie externa nu explica acest puseu de devalorizare a monedei nationale si mi-e imposibil sa cred ca ar fi vorba despre o devalorizare controlata pentru stimularea importului.
E drept ca cine umareste ce modificari constitutionale pune la cale majoritatea are toate motivele sa se teama de o noua lovitura de aceasta data in zona Justitiei, nu in cea prezidentiala, dar suntem deocamdata doar in faza unui proiect toxic care mai are de parcurs pasi importanti pentru a deveni lege fundamentala.
In principiu, cauzele acestei devalorizari ar putea fi cam trei, eventual chiar cumulate: un atac speculativ asupra leului, plecari masive de capital din tara si/sau improbabilitatea incheierii unui nou acord cu FMI avand in vedere ca nici acesta nu a fost dus la bun sfarsit sub aspectul tuturor conditiilor impuse de fond.
Si sa fie doar un atac speculativ, se pare ca BNR nu a reusit sa-l respinga cu aceeasi hotarare ca in alte dati, probabil inclusiv din celelalte doua cauze care fac presiunea pe leu mai dura.
In traducere, investitorii nu vin, o parte dintre cei care au venit deja pleaca, iar certificatul de bonitate pe care il reprezinta acordul cu FMI este din ce in ce mai improbabil. In traducere - o economie fragilizata de o politica foarte slaba in domeniu a tras o prima salva de tun, de avertisment.
Intre timp, in tara protestele se inmultesc. Saptamanal, cel putin o data, aflam de greve spontane, de oameni care ies in strada impinsi de nevoie. Sunt punctuale desigur, dar prin numarul lor mare sunt in acelasi timp simptomatice. Si este foarte posibil sa se inmulteasca avand in vedere ca devalori