Per total, la unităţile private din oraş a scăzut finanţarea de la CJAS, potrivit noilor contracte semnate. Cele câteva care vor primi mai mulţi bani vor trebui să aibă mai multe paturi. Ce spun managerii afectaţi? Cine sunt cei mai loviţi?
Sistemul sanitar privat primeşte mai puţini bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Acesta a fost anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, înainte ca unităţile medicale să încheie noile contracte-cadru. Decizia de a nu mai oferi sume mari spitalelor private a fost pusă în practică în cazul unor unităţi ieşene, care anul acesta vor primi un buget mai mic pentru serviciile medicale efectuate. Unele spitale au reuşit să încheie un contract mai bun ca anul trecut, însă doar pentru că au mărit numărul de paturi. Cele mai multe spitale însă vor trebui să supravieţuiască cu bani mai puţini. Noua finanţare afectează în primul rând pacienţii, care vor fi nevoiţi să acopere sumele pe care statul nu le mai decontează din propriul buzunar.
Cei mai loviţi
Spitalul privat „Sfântul Sava“, de exemplu, a încheiat anul acesta un contract cu 27,79% mai mic decât cel de anul precedent. Dacă în 2012 unitatea medicală a primit lunar suma de 795.490 lei, de acum nu va mai încasa mai mult de 574.420 lei. Ministrul Sănătăţii nu a redus doar finanţarea, ci a scăzut şi tariful pe caz rezolvat la acuţi, dar şi numărul de paturi. Astfel, spitalul privat are acum cu 25 de paturi mai puţin, iar tariful pentru internarea de zi a fost redus de la 363 de lei la 180 de lei. Din cele 102 paturi contractate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, doar 77 mai sunt destinate pacienţilor. „Lunar, la noi erau decontate în jur de 460 de cazuri. Odată cu noua contractare, vor fi decontate doar 317 cazuri. Reducerea finanţării va face ca bolnavii să compenseze ei sumele pe care nu le mai primim“, a declarat Iulia Samoilă, man