Parlamentarii din comisia de revizuire a Constituţiei au decis luni reducerea mandatului preşedintelui României de la cinci la patru ani. De asemenea, aleşii l-au scos pe şeful statului din procesul remanierii, stabilind că acesta nu poate refuza revocarea sau numirea unui candidat propus de premier. Candidaţii trebuie însă audiaţi de comisiile din parlament.
O altă modificare importantă care a fost aprobată se referă la posibilitatea ca parlamentul să decidă declanşarea de alegeri anticipate, dacă votează o hotărâre privind propria dizolvare, cu o majoritate cu de două treimi. Totodată, în noua Constituţie a rămas şi posibilitatea preşedintelui de a dizolva parlamentul, termenele fiind reduse faţă de actuala lege fundamentală. Astfel, dacă în 30 de zile şi respingerea unei solicitări de învestitură un nou guvern nu e instalat, parlamentul poate fi dizolvat de preşedinte ”după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor sau formaţiunilor parlamentare”.
Gândul transmite LIVE TEXT dezbaterile din Parlament
MAURICE SENDAK GOOGLE DOODLE
UPDATE 12:40 Potrivit unui amendament votat în comisie senatorii şi deputaţii pot decide, cu votul a două treimi, dizolvarea parlamentului. Potrivit Art.89, alin. 1, indice 1 ”Preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere”.
UPDATE 12:35 Parlamentarii au adoptat amendamentul potrivit căruia ”După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea cel puţin a unei solicitări de învestitură”
UPDATE 12:23 Amendamentul potrivit căruia ”Preşedintele