Economistul Nouriel Roubini a stârnit furori în lumea investitorilor prognozând pe baza a şase argumente, printre care dezinflaţia şi revirimentul economic, că preţul aurului va scădea abrupt în următorii doi ani şi va ajunge la 1.000 de dolari uncia în 2015 de la aproximativ 1.380 dolari uncia în prezent.
El a devenit celebru pentru că a anticipat criza financiară provocată de creditele subprime din SUA. Unele dintre argumentele sale sunt însă demontate de experţi.
„Creşterea preţului aurului din ultimii ani – de la 800 de dolari uncia la începutul anului 2009 la peste 1.900 dolari uncia în toamna anului 2011 – avea toate aspectele unei bule. Iar acum, ca toate creşterile preţurilor activelor rupte de factorii fundamentali cerere şi ofertă, bula aurului se dezumflă“, scrie Roubini într-un articol publicat în Project Syndicate.
Economistul aminteşte că la apogeul bulei speculative, „obsedaţii“ de aur – o combinaţie de investitori paranoici şi alţii speriaţi de factorii politici – anticipau că preţul aurului va ajunge la 2.000 de dolari uncia, 3.000 de dolari uncia sau chiar la 5.000 de dolari uncia în câţiva ani. Dar de atunci cotaţiile au coborât cu aproximativ 30% de la maximul din 2011. Roubini dă 1.000 de dolari pe uncie ca preţ de referinţă pentru 2015.
El argumentează că, în timpul crizelor extreme, tendinţa preţului aurului este să crească, iar acum crizele par să fi intrat în faza de retragere. De asemenea, chiar şi când criza măcina economia mondială în 2008-2009, preţul a scăzut de câteva ori. Însă Arnaud Claveau, managerul companiei Pieces d’Or, specializată pe achiziţiile de metal preţios, explică pentru Le Figaro că în 2008 aurul a crescut cu aproape 3%.
Totodată, „aurul se comportă mai bine când există riscul unei inflaţii puternice. Dar în contextul măsurile neconvenţionale luate de băncile centrale,