Cunoscuta drept boala a mainilor murdare, gastroenterocolita creeaza foarte multe probleme in perioada de vara, cand numarul pacientilor care se prezinta in unitatile medicale creste semnificativ. Potrivit specialistilor maramureseni, afectiunea apare in urma contaminarii cu diverse bacterii, ciuperci sau virusuri si e favorizata de consumul ridicat de fructe si legume, dar si de gradul crescut de alterare a alimentelor.
Supuse riscului aparitiei gastroenterocolitei sunt si persoanele care consuma apa ce provine de la o sursa contaminata, dar si cele care vin in contact cu bolnavii sau care nu acorda suficienta atentie regulilor de igiena. La complicatii ale bolii, prin deshidratare, sunt predispusi copiii si varstnicii, de aceea este bine sa ca de la primele semne ale bolii sa se ceara ajutorul medicilor.
“Se manifesta cu greata, varsaturi, scaune diareice - fenomene care se remit la un regim alimentar corespunzator si alimentatie corespunzatoare. Pentru acest lucru pacientii trebuie sa se adreseze fie medicului de familie , fie serviciului nostru de garda, incepand cu ora 14.00”, a precizat medicul primar din cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare, Zenovia Pop.
Bolnavii pot avea dureri abdominale, febra si alte semne de alterare a starii generale de sanatate. „ Foarte important este, daca pacientul respectiv nu varsa, cosumul de lichide - apa plata, ceaiuri neindulcite, supe de legume . In cazul in care bolnavul nu poate sa ingere o cantitate mare de lichide, varsa, atunci reechilibrarea hidroelectrorifica se face prin administrarea de solutii intravenos”, a spus medicul baimarean.
Si toxiinfectiile alimentare sunt extrem de periculoase in aceasta perioada, tocmai din cauza bacteriilor care se formeaza daca alimentele nu sunt pastrate corespunzator . In aceste cazuri este recomandata pastra