Manifestaţiile desfăşurate în mai multe oraşe din Turcia sunt urmărite cu atenţie în lumea arabă, producând îngrijorări în rândul liderilor islamişti, potrivit unor analişti preluaţi de AFP şi citaţi de Mediafax.
Mii de turci au participat la manifestaţiile antiguvernamentale, sfidând apelul premierului Recep Tayyip Erdogan de a pune capăt celor mai grave tulburări din cei aproximativ zece ani de când se află în funcţie.
Aceste evenimente sunt urmărite îndeaproape de ţările afectate de "Primăvara Arabă", majoritatea liderilor din această zonă considerând Turcia un model de reuşită a islamului politic.
Egiptul şi Tunisia, unde islamiştii au venit la putere în urma alegerilor, „trebuie să fie îngrijorate de probleme întâlnite de Turcia lui Erdogan, care constituie un model de succes de funcţionare" a islamului politic, apreciază Antoine Basbous, de la Observatorul Ţărilor Arabe.
Partidul islamist tunisian Ennahda, care a câştigat primele alegeri organizate după revoltă, şi-a exprimat deschis admiraţia pentru „modelul turc", în timp ce preşedintele egiptean Mohamed Morsi, care a susţinut un discurs în faţa unui congres al AKP din septembrie 2012, a afirmat că partidul lui Erdogan este „o sursă de inspiraţie".
Însă cele două ţări arabe cunosc o polarizare în creştere între islamişti şi laici, primii, aflaţi la putere, fiind acuzaţi pentru faptul că nu-şi respectă promisiunea de a garanta drepturile şi libertăţile.
În Egipt, mulţi fac o paralelă între protestele faţă de AKP şi o reuniune împotriva preşedintelui Morsi, prevăzută la 30 iunie, cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea funcţiei.
Dar membrii Partidului Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), condus de Morsi, afirmă că asemenea comparaţii urmăresc doar să-i submineze pe liderii islamişti.
„Ceea ce se petrece în Turcia n