Reprezentanţii celor mai importante asociaţii de pacienţi cer autorităţilor să implementeze cât mai repede proiectele informatice esenţiale- dosarul electronic şi cardul de sănătate. Sursa: SHUTTERSTOCK
Autorităţile nu dau semne că grăbesc informatizarea Sănătaţii, singura metodă care poate avea efecte notabile asupra fraudării bugetului alocat acesteia.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer, Cezar Irimia, s-a declarat suprins că încă nu au început procedurile de tipărire a cardurilor. Deşi admite că a existat, de-a lungul timpului, o mare rezistenţă la schimbare atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Casa de Asigurări de Sănătate, reprezentantul bolnavilor consideră că principala cauză a amânării este subfinanţarea.
"Fraudă, nefraudă, cred că adevăratul motiv pentru care nu avem card este lipsa banilor, mai ales că, anul acesta, guvernul a trebuit să plătească 4 miliarde de lei pe arieratele către industria pharma. Şi încă nu le-a achitat integral". Ocupat fiind cu un alt proiect, registrele naţionale pentru bolnavii cronici, Cezar Irimia spune că a cam "neglijat" problema cardului. "Eu ştiam că la Casa de asigurări nu s-au pus în ordine toate procedurile, dar o să întreb şi la Minister".
Cardul face echipă bună cu dosarul electronic
Înainte de implementarea cardului, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor consideră mai oportună introducerea dosarului electronic. "Noi am mai avut intervenţii pe tema cardului naţional, dar considerăm că trebuie să se introducă mai întâi dosarul electronic, pentru a face echipă bună cu cardul. Cardul simplu s-ar putea folosi doar la medicul de familie", este de părere Vasile Barbu. Asta înseamnă că dacă pacientul nu este conştient şi nu-şi poate introduce codul PIN, medicii nu pot accesa datele medicale ale acestuia, în lipsa dosarului medical. Despre cardul de sănătate se vo