Parlamentarii se pregătesc pentru o nouă şedinţă în care vor face modificări la actualul text al Constituţiei, lucrările Comisiei de luni urmând să fie transmise live text de gândul. În cele patru zile de lucru de până acum, senatorii şi deputaţii din Comisia pentru revizuirea legii fundamentale au stabilit ca Parlamentul să rămână bicameral, respingând amendamentul democrat-liberalilor care ar fi pus în aplicare rezultatul referendumului din 2009. Cu toate acestea, membrii comisiei au limitat numărul deputaţilor la 300, plus grupul minorităţilor naţionale.
MAURICE SENDAK GOOGLE DOODLE
Deşi în a doua zi de lucru au introdus cuvântul “regiune” în noua Constituţie, atribuţiile celor două Camere au rămas neschimbate, în ciuda amendamentelor depuse de minorităţi, care ar fi transformat Senatul în Camera Regiunilor.
În aceeaşi zi de lucru parlamentarii au luat o decizie în premieră în ultimii 23 de ani din istoria României, aceea de a introduce pe tricolorul românesc şi stema ţării, aceasta urmând să fie stabilită prin lege organică. Tot pe acest subiect, după o discuţie în contradictoriu, parlamentarii au modificat şi alineatul 7 al articolului 30, interzicând astfel profanarea drapelului naţional, lăsând deoparte imnul românesc. “Şi dacă îţi cântă 60.000 de oameni imnul pe stadion, e profanare?”, s-au întrebat aleşii înainte de a respinge amendamentul referitor la imn.
Cum s-a ajuns ca familia să fie definită explicit în Constituţie
Un alt articol din Constituţie care a stârnit nemulţumiri nu doar în rândul deputaţilor şi senatorilor este şi art.4, alin. 2, prin care s-a interzis şi discriminarea pe bază de orientare sexuală. După ce această propunere a fost adoptată, multe voci nemulţumite au subliniat posibilitatea ca acest articol să fie interpretat ca un prim pas către legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, fapt c