Ieri, postul de judecător CCR care revine Administraţiei Prezidenţiale, deţinut între 2004 şi 2013 de Acsinte Gaspar, propus de Ion Iliescu, a fost ocupat de fostul şef al DNA Daniel Morar. În acest fel, tabăra Băsescu a câştigat un vot în plus.Din 29 iulie, situaţia din CCR s-ar putea echilibra. Iulia Motoc ar putea renunţa la postul de la CCR pentru a deveni judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Curtea Constituţională are, începând de ieri, o nouă componenţă, după numirile lui Daniel Morar, Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru, în locul lui Acsinte Gaşpar, Aspazia Cojocaru şi Ion Predescu. După depunerea jurământului, toţi judecătorii constituţionalişti s-au reunit în şedinţă pentru a-şi alege preşedintele. Augustin Zegrean, fostul preşedinte, a obţinut un nou mandat de trei ani, după o victorie categorică în detrimentul lui Tudorel Toader, cu şapte voturi „pentru“ şi doar două „împotrivă“.
După numire, preşedintele CCR şi-a lăudat noii colegi, inclusiv pentru că întineresc Curtea. „Este un câştig pentru toată lumea.Nu va fi mai jos Curtea decât până acum. Dar va fi mult mai tânără. Înainte aveam peste 600 de ani toţi la un loc, acum avem doar 520“, a calculat preşedintele Curţii.
Noua structură a CCR cuprinde cinci judecători nominalizaţi de Băsescu sau PDL, trei numiţi de USL şi unul de UDMR. Cu toate că USL are o majoritate de două treimi în Parlament, schimbările de ieri au adus taberei Băsescu un judecător în plus.Cum este posibil acest lucru? Curtea Constituţională (CCR) este formată din nouă judecători, cu mandate de nouă ani.
Trei dintre magistraţii CCR sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor şi trei de Administraţia Prezidenţială. La fiecare trei ani expiră câte trei mandate – câte unul din partea fiecărei instituţii.
Ieri, au expirat mandatele a trei judecători numiţi în 2004, când Ion Iliescu şi PSD