Direcţia de Sănătate Publică Dolj atrage atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun consumând ciuperci culese din mediul natural.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj atrage atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural (pădure, câmp, fâneţe, teren infiltrat cu substanţe toxice, etc), având în vedere că în ultimele zile în mai multe localităţi din ţară au fost înregistrate cazuri de intoxicaţie cu ciuperci.
Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură.
“În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci recunosc că la o atentă examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranţă că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor.”, a declarat Dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic.
Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicala importantă, datorită frecvenţei crescute a acestora în sezonul estival (mai ales in mediul rural), cât şi din cauza gravităţii lor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi cât şi la copii.
Primele simptomele pot apare la câteva minute