Un lot de carne de mici, distribuit în magazinele Kaufland, din Ploieşti, de o firmă din Piatra Neamţ, a pus pe jar autorităţile sanitar-veterinare. Iată care sunt simptomele infestării cu salmonella şi cum putem preveni contaminarea.
Analiza făcută de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Prahova a scos la iveală că produsul este infestat cu salmonella. "Prima analiză a fost făcută de noi, apoi am trimis-o la Bucureşti pentru tipizare deoarece laboratorul nostru nu poate face acest lucru. S-a demarat oficial acţiunea de reţinere până la sosirea rezultatelor de la Bucureşti", a confirmat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, precizând că, în acest caz, a fost emisă o alertă alimentară în urma sesizării autorităţilor încă de vineri. Sunt vizate 840 kg de carne ajunse în depozitul central, din care 640 au ajuns deja pe rafturile magazinelor înainte de declanşarea alertei. Salmonella este o bacterie şi reprezintă o cauză frecventă a toxiinfecţiei alimentare.
Simptomele contaminării
- dureri de stomac
- febră
- diaree
- greţuri
- chiar deces
Cum prevenim infestarea
- spălaţi-vă pe mâini
- păstraţi carnea separat de alimentele preparate
- gătiţi la 62-74 de grade Celsius
- temperatura în frigider trebuie să fie de - 4 grade Celsius
Cum se tratează infecţia
"Infecţiile cu salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar şi se tratează, uneori, cu antibiotice. Omul se contaminează prin ingerarea de mâncare sau apă infestată. Orice tip de mâncare poate fi contaminat cu această bacterie, iar omul poate fi expus şi prin contact direct cu animalele. Primele simptome apar la 72 de ore după ingerarea alimentului contaminat. Pe du