Enormele rezerve de gaze de sist se concentreaza intr-un numar redus de state, dar rentabilitatea lor potentiala este incerta.
Rezervele de gaze de sist reprezinta 10% din volumul total de petrol exploatat tehnic in intreaga lume si 32% din cel de gaze naturale, ele concentrandu-se in numai cateva tari, dar rentabilitatea lor potentiala este incerta, afirma Agentia americane pentru energie (EIA), intr-un raport publicat luni.
Peste jumatate din resursele identificate de petrol de sist dincolo de granitele Statelor Unite sunt situate in patru tari : Rusia, China, Argentia si Libia. SUA se plaseaza pe pozitia secunda, dupa Rusia, potrivit EIA, institutie care depinde de Departamentul de stat pentru energie. In ceea ce priveste gazul de sist, noteaza studiul, SUA detin o patrime din resursele globale, restul fiind concentrate in China, Argentina, Algeria, Canada si Mexic.
In prezent, « numai Statele Unite si Canada produc petrol si gaz de sist in cantitati comerciale », subliniaza raportul sposorizat de EIA si care vizeaza 41 de tari ale lumii. „Mai multe natiuni au inceput sa evalueze si sa testeze o potentiala exploatare a formatiunilor de sist”, in fruntea carora se afla Polonia, care a concesionat mai multe perimetre pentru efectuarea lucrarilor de prospectare si a forat 43 de puturi”, precizeaza documentul.
„Argentina, Australia, China, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Arabia Saudita si Turcia au lansat explorari sau au manifestat interes pentru formatiunile lor de sist”, mentioneaza raportul. Gratie „revolutiei de sist” si tehnologiilor combinate de fracturare hidraulica si forare pe orizontala, petrolul si gazul de sist au reprezentant anul trecut 29% din productia americana de aur negru si 40% din cea de gaze.
In acelasi timp, EIA precizeaza ca, tinand cont de „diferentele existente la nivel mondial in privinta formatiuni