Intentiile de modificare a Constitutiei sunt astazi tema cea mai mult discutata de presa centrala, in stransa corelatie cu proiectul de regionalizare a Romaniei. Comisia constitutionale stabilita sa lucreze pe langa Parlament va produce un proiect lipsit de viziune, dar care conserva ambiguitati folositoare clasei politice aflate acum la guvernare. De pilda, semnaleaza Ioana Lupea in Romania lbiera, cel privitor la regimul de stat: republica semi-prezidentiala, scrie explicit in text, republica parlamentara, in fapt, prin restrangerea severa a atributiilor presedintelui.
Cel mai contestat amendament este cel referitor la subordonarea magistratilor catre Parlament, altfel spus, la subordonarea justitiei. Conform viitoarei Constitutii, procurorii vor putea fi audiati de Parlament - masura care a mai fost incercata, dar careia i s-au opus direct magistratii. Intr-un articol publicat pe pagina electronica a ziarului Romania libera, si care a aparut si in revista 22, Andreea Pora descrie tactica abila prin care social-democratii ii lasa pe partenerii lor liberali sa se expuna public cu asemenea modificari controversate. Tot ei vor si incasa eventualele daune electorale daca articolul nu reuseste sa treaca.
Fostul ministru liberal al justitiei Tudor Chiuariu a gasit modalitatea sa sustina public amendamentul cu audierea magistratilor: procurorii apartin unor institutii si nu persoana procurorului este audiata, ci institutia. „Nu cred ca exista om cit de cit familiarizat cu reglementarile statului de drept sau cu democratia care sa nu inteleaga potentialul de presiune si ingerinta al politicului in justitie care rezida in aceasta prevedere”, scrie Andreea Pora, care adauga ca nu se asteapta la o respingere prin referendum a unei asemenea Constitutii. Uniunea Social-Liberala are grija sa duca, intre tim