Un raport european arată că aproape jumătate din notificările înregistrate în 2012 în sistemul european rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) au avut ca obiect produse respinse la frontierele UE din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru siguranţa alimentară.
„Deşi scandalul cărnii de cal, care a ţinut prima pagină a ziarelor, nu aparţine acestei perioade de raportare, trebuie menţionat faptul că autorităţile pentru siguranţa alimentelor din UE au putut face schimb rapid de informaţii datorită existenţei RASFF. Ca urmare, produsele au fost identificate şi retrase de pe piaţă”, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană „intenţionează să extindă aria de aplicare a RASFF la lupta împotriva fraudei în domeniul alimentar”.
În 2012, a existat un total de 8.797 de notificări prin sistemul RASFF, dintre care 3.516 au fost notificări noi (40%), 5.281 fiind notificări complementare (60%). Aceste cifre arată o scădere cu 7,8% a notificărilor noi şi o scădere cu 1,2% a notificărilor complementare.
Totalul de 526 de notificări de alertă privind riscuri grave identificate în produse aflate pe piaţă, este în scădere cu 14% în comparaţie cu 2011.
Din cele 3.516 notificări noi transmise prin sistemul RASFF în 2012, 332 au fost legate de furaje (9,4 la sută) şi au fost inventariate 299 notificări (8,5 la sută) privind materiale care vin în contact cu alimentele. Astfel, 2 885 de notificări noi au fost legate de produsele alimentare, procentele fiind similare cu cele din 2011.