Propuneri ale Jurnalului Naţional se regăsesc în amendamentele din proiectul Legii Supreme, iar altele sunt în dezbatere
Iarna lui 2012 a fost semnalul declanşării unui proces amplu de schimbare a societăţii româneşti. Nemulţumirile oamenilor, strigate în stradă, într-un ger cumplit şi în ciuda intervenţiei, deseori, excesive a forţelor de ordine, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării, au reprezentant garanţia că schimbarea este dorită de cât mai mulţi. Şi nu doar de nume în politica internă, ci şi una de esenţă.
Portavoce
Jurnalul Naţional a fost portavocea Pieţei Universităţii şi, la scară mai mare, a nemulţumirii populare. În acele zile s-a născut ideea unui manifest al Jurnalului, a unei liste de propuneri demne de luat în seamă pentru a schimba în bine societatea. “Manifestul Jurnalului Naţional” v-a fost prezentat în mai multe rânduri în paginile ziarului. Luni, Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat o serie de amendamente care îl vizează pe preşedintele României. Şi nu este vorba despre actualul preşedinte, ci despre demnitatea în sine.
Mandat de patru ani
Preşedintele va fi definit drept “şef al statului”, iar mandatul acestuia se va reduce la patru ani, potrivit amendamentelor adoptate. Mandatul de patru ani fiind doar una dintre propunerile făcute de Jurnalul Naţional în “Manifestul” său.
Printre punctele din Manifest care şi-au găsit rezolvarea între timp amintim, citând din documentul nostru: “reglementarea prin Constituţie a reprezentării la cel mai înalt nivel a României la Consiliul European”, “sancţionarea traseismului politic: alesul demisionat din partidul din care a făcut parte la momentul scrutinului electoral va pierde atât funcţia eligibilă, cât şi celelalte funcţii politice şi administrative care i-au fost acordate datorită funcţiei eligibile”, “partidul sau alian