Un proiect de modificare a legii Codului Rutier se află în dezbaterea Senatului şi propune pedepse mult mai dure pentru şoferii prinşi băuţi sau sub influenţa drogurilor la volan. De asemenea, recidiviştii ar urma să rămână fără carnet de conducere pe o perioadă care poate ajunge şi la 10 ani.
Proiectul propune dublarea pedepsei maxime cu închisoarea pentru şoferii de autovehicule prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 grame la litru de sânge (limita penală a alcoolemiei în sânge), pedeapsa minimă mărindu-se de 5 ori. Astfel, proiectul prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani, faţă de pedeapsa actuală care variază între 1 şi 5 ani de închisoare.
Dacă şoferii prinşi cu alcoolemia respectivă se ocupă cu transportul de persoane, de substanţe periculoase sau cu instrucţia pentru obţinerea permisului auto, pedeapsa este mult mai mare: de la 10 la 15 ani de închisoare.
De asemenea, proiectul de lege introduce obligaţia şoferilor prinşi cu o alcoolemie sub 0,4 grame la litrul de sânge în aerul expirat să se supună recoltării de probe biologice. În actualul Cod Rutier, acest lucru este facultativ.
Şoferii băuţi pot rămâne fără carnet pe o perioadă de 10 ani
Proiectul de lege propune şi modificarea perioadelor de suspendare a permisului de conducere, în cazul şoferilor prinşi băuţi sau drogaţi la volan.
Astfel, un şofer cu alcoolemie de sub 0,8 grame la litrul de sânge ar urma să rămână fără carnet pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 12 luni, faţă de 3 luni cum este acum.
Dacă alcoolemia depăşeşte limita penală, atunci şoferul rămâne fără carnet de conducere pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani. Aceeaşi pedeapsă o riscă şi şoferii prinşi la volan sub influenţa drogurilor.
Pentru recidiviştii prinşi la mai puţin de 5 ani de la săvârşirea faptei, pedepsele se majorează cu 1 an pentru cei cu alcoolemie