Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, consideră că una din erorile fundamentale ale elitelor româneşti a fost "ideea că soarta celor mulţi şi nevoiaşi este irelevantă pentru dezvoltarea economică". Sursa: Razvan Petrescu
Vorbind despre efectele aplicării cotei unice de impozitare, Valentin Lazea a precizat că această măsură a fost benefică doar din punct de vedere microeconomic, dar macroeconomic a fost un mare minus, cel puţin pentru că a fost o măsură prociclică, informează Agerpres. Mai mult decât atât, economistul-şef al BNR apreciază că elitele ar fi trebuit, de-a lungul timpului, să ţină cont şi de bunăstarea păturilor sociale sărace, pentru ca România să înregistreze un progres efectiv.
"Cred că una din erorile fundamentale ale elitelor româneşti în tot parcursul istoriei moderne a fost ideea că soarta celor mulţi şi nevoiaşi este irelevantă pentru dezvoltarea economică. Cu alte cuvinte că se poate dezvolta România chiar dacă talpa ţării o duce prost. Ce vedem în capitalismul românesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare. Faptul că inegalitatea a crescut aşa cum se arată în lucrare şi că, în 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifră încă nu extrem de mare, dar mult mai mare decât a Slovaciei, Sloveniei sau a altor ţări din zonă nu vine decât să ilustreze acest lucru", a declarat Valentin Lazea. El a subliniat că declaraţiile sunt făcute în nume personal.
Printre politicile care au afectat păturile sociale sărace ale României, aplicate după 1989, Lazea enumeră eliminarea repartiţiilor obligatorii la ţară a profesorilor şi medicilor, acordarea pensiilor profesionale, care au dus la diminuarea veniturilor la bugetul public la sfârşitul anilor 90, cotă unică şi neglijenţa arătată de guvernanţi cu privire la dezvoltarea căilor ferate.