BACALAUREAT 2013. „Zilele muzicii populare”, „Scopul comunicării în societate”, „Drepturile de autor” , O scrisoare de la Odobescu către fiul său” şi „Drepturile consumatorului” sunt câteva dintre temele despre care absolvenţii de clasa a XII-a din Capitală au vorbit liber, timp de un sfert de oră, în prima zi de evaluare a competenţelor de comunicare în limba română la BAC 2013.
La prima oră a dimineţii, absolvenţii de clasa a XII-a erau uşor de recunoscut. „Hai că ajung acum la liceu, cred că au intrat deja primii”, vorbea un tânăr la telefon în drum spre Colegiul Tehnic Energetic, situat în apropierea Şoselei Giurgiului din Capitală. La intrarea în liceu, portarul legitimează pe toată lumea. Ne spune că la examenul se desfăşoară la etajul I al liceului.
În curte, câţiva elevi stau şi discută lângă laboratorul de energetică. Par liniştiţi. Astăzi toată lumea va primi calificativul mediu, avansat sau experimentat în comunicare în limba română. Nu există vreun risc să pice cineva. Preşedinta comisiei pentru competenţele de evalaure în limba română spune că toţi elevii vor fi examinaţi în prima zi a probelor orale de la BACALAUREAT 2013.
„Sunt 71 de elevi din promoţia curentă. În total, erau 83, dar 12 dintre ei nu s-au înscris”, a spus Ionela Nistor, preşedinta comisiei de BAC 2013.
Cu toate că toată lumea e de acord că e uşor la prima de limba română oral la BACALAUREAT 2013, elevii de la Energetic spun că au avut emoţii. „Am vorbit despre drepturile cosumatorilor, era un text despre ce drepturi au consumatorii”, a spus Nicoleta Siliştea, albă la faţă şi cu mâinile tremurânde. „Chiar dacă am mai vorbit despre protecţia consumatorilor la dirigenţie, şi ştiam ce să vorbesc, tot am avut emoţii, e totuşi un examen”, mai spune Nicoleta. Colegul acesteia, Vicenţiu Creţu, a primit un text asemănător cu ce a făcut la orele de română. „Am avut d