Parlamentul se autodizolvă, iar preşedintele va avea mandat de 4 ani. Sunt câteva dintre amendamnetele votat luni în comisia de revizuie a Constituţiei.
Deputaţii şi senatorii jurişti din Comisia comună a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei au modificat, luni, legea fundamentală, în sensul introducerii în corpul Constituţiei a sintagmei “preşedintele României este şeful statului”, iar mandatul acestuia a fost redus de la cinci la 4 ani.
Astfel, parlamentarii jurişti au modificat articolul 80, alin. 1 al Constituţiei, astfel că “preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”. Acest amendament, aparţinând grupurilor PNL din Parlament, a fost adoptat cu 16 voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere.
Şi articolul 83, alin. 1 al legii fundamentale a suferit modificări în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului astfel încât “mandatul preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Amendamentul aparţinând grupurilor USL a fost aprobat cu majoritate de voturi favorabile (şi numai două voturi împotrivă şi două abţineri). În actuala formă a Constituţiei, articolul în discuţie avea următorul cuprins: “Mandatul Preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului”.
De asemenea, comisia comună a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei a decis luni că una dintre atribuţiile şefului statului este aceea de a reprezenta România la reuniunile Uniunii Europene atunci când sunt în dezbatere teme ce ţin de politica externă sau de cea privind securitatea comună a UE, transmite Agerpres.
Astfel, parlamentarii jurişti au adoptat, cu majoritate de voturi favorabile, amendamentul formulat de preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul