O eventuală decizie a României privind recunoaşterea Kosovo ar trebui luată prin consens politic. O spune la RFI şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu. În opinia sa, trebuie avute în vedere două lucruri: "crearea unui precedent din punct de vedere al Dreptului internaţional" şi "evitarea singularizării României".
Premierul Victor Ponta a anunţat zilele trecute că îl va informa pe preşedintele Traian Băsescu asupra discuţiilor din Comisiile parlamentare de politică externă pe tema recunoaşterii independenţei Kosovo. El s-a declarat în favoarea unui proces rapid de recunoaştere, arătând că şeful statului manifestă prudenţă.
Cristian Diaconescu a comentat declaraţia premierului: "Faţă de astfel de declaraţii ale unui lider de partid aştept cu interes o Hotărâre de Guvern, care să meargă în Parlament, respectivele comisii de specialitate, în care există o majoritate covârşitoare dintr-o anumită zonă politică să ia o decizie, pe baza acestei decizii, Parlamentul la rândul său, să adopte o Hotărâre care ar putea reversa Hotărârea adoptată în unanimitate privind Kosovo în toamna anului 2011. Deci bănuiesc că dincolo de afirmaţii există şi această intenţie politică ce ar sprijini o asemenea afirmaţie". Independenţă Kosovo Cristian Diaconescu, şeful Cancelariei Prezidenţiale
Consilierul prezidenţial precizează că "tema Kosovo este o temă deosebit de complexă. Aici sunt două elemente fundamentale, care trebuie avute în vedere, indiferent de decizie. Primul este crearea unui precedent din punct de vedere al Dreptului internaţional. Al doilea este mai mult politic şi anume evitarea singularizării României".
Cristian Diaconescu declară că "o astfel de decizie ca să fie serioasă, referindu-se la o temă internaţională foarte-foarte complicată trebuie luată, spun eu, prin consens politic şi cât se poate de adecvat intereselor Români