Puterea de la Bucuresti a negociat saptamani in sir cu Bruxelles-ul pentru a putea trimite la Curtea de Conturi Europeana un om pe care multi profesionisti in domeniu il considera total nepotrivit. Miza reala a acestui demers este greu de descifrat cat timp nominalizarea a fost facuta intr-o mare conspirativitate.
Miercuri, 12 iunie, plenul Parlamentului European va vota daca George Pufan merita sa ocupe locul ce i se cuvine Romaniei in Curtea de Conturi Europeana, una dintre cele mai respectabile institutii europene.
CV-ul extrem de sarac al lui George Pufan, presarat cu cateva informatii care genereaza suspiciuni, precum si numeroasele semne de intrebare care apar in legatura cu intentiile Guvernului Romaniei prin aceasta nominalizare bizara ne-au determinat sa verificam cateva dintre informatiile primite recent intr-o scrisoare adresata redactiei, in care aceasta candidatura este extrem de contestata.
De la Ispir si Popescu, la Orban si Pufan
Rolul Curtii de Conturi Europene (ECA) este unul extrem de important. ECA verifica toate conturile de venituri si cheltuieli ale Uniunii, inclusiv modul in care se cheltuiesc fondurile europene. Cu alte cuvinte, cei 27 (dupa aderarea Croatiei 28) de membri au o responsabilitate uriasa, ei le garanteaza contribuabililor europeni faptul ca banii publici sunt cheltuiti in mod eficient si semnaleaza posibilele nereguli. Prin urmare, nu este vorba despre o functie simbolica.
Pana in 2012, locul Romaniei a fost ocupat de Ovidiu Ispir, un specialist in domeniul auditarii. Cand mandatul acestuia era pe final, Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) l-a desemnat, prin vot, pe vicepresedintele Mircea Popescu, iar fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a transmis candidatura la Bruxelles, unde Mircea Popescu urma sa fie audiat in aceeasi zi cu reprezentanta Bulgariei.
Numai