De la 1 ianuarie 2014, strainii vor putea cumpara fara nicio limita terenuri in Romania. Cum pamantul nostru este ieftin si nepoluat, exista semnale ca Romania va trece, rapid, in proprietatea strainilor. Autoritatile sunt in alerta si cauta solutii pentru a pastra tara in mainile romanilor.
"Foarte curand, prin Tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant in Romania. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun, pe de alta parte, ca ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua", a declarat, zilele trecute, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a reiterat faptul ca trebuie gasite solutii de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase, astfel incat ei sa poata fi cei care cumpara pamantul.
" Avem nevoie si de o agentie a statului, care, atunci cand omul vrea sa vanda pamantul neaparat, sa-l poata cumpara si sa-l scoata la vanzare in conditii in care statul va stabili ca se incardeaza in politica agricola a Romaniei", a continuat Basescu.
"O uzina de masini azi e aici maine se muta in Maroc, o fabrica de bujii azi e la Blaj maine se muta in Asia, ce nu se poate delocaliza este pamantul. Acesta este cel care ne garanteaza si bunastarea, nu numai hrana; pamantul, agricultua, turismul, frumusetile tarii sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grija de ele si cum le valorificam ne construim practic garantia, liniile de forta ale viitorului acestei natiuni", a mai spus presedintele.
Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, declarat recent, citat de DailyBusiness.ro ca statul constientizeaza pericolele si ca Romania va introduce anumite conditii pentru persoanele fizice straine care vor dori sa achizitioneze terenuri agricole.
“Avem intentia sa introducem niste conditii, sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de ce