Reprezentanţi ai Comisiei Europene - Direcţia Generală Piaţa Internă şi Servicii, dar şi ai ministerelor de justiţie din ţări precum Franţa, Italia şi Germania au vorbit la Bucureşti despre instrumentele folosite cu succes în țările lor pentru combaterea fraudei din achizițiile publice. Discuţiile au avut loc în cadrul unui workshop de schimb de bune practici organizat de Freedom House şi desfăşurat pe tema „Fraudarea fondurilor naţionale şi europene: o abordare penală şi administrativă”, în cadrul proiectului „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice”.
Evenimentul a fost gândit de organizatori ca o dezbatere menită să contureze cât mai bine curricula, agenda viitoarelor 14 seminarii care au ca public ţintă judecători, procurori şi ofiţeri operativi.
Potrivit unui comunicat de presă post-eveniment, workshop-ul de la sfârşitul lunii mai s-a desfăşurat pe patru paneluri, cel mai mult timp fiind alocat vorbitorilor străini. Au avut intervenţii pe tema „fraudării fondurilor naţionale şi europene” Katharina Vierlich, consilier juridic în cadrul DG Internal Market and Services (Direcţia Generală Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene), Sara Panelli de la Parchetul din Torino, Oliver Aldea, judecător din Germania și Régis Pierre, şeful biroului de drept economic şi financiar din cadrul Ministerului de Justiţie Francez.
„Învaţă regulile ca un profesionist pentru a le desfiinţa ca un artist”
Prezentă la workshop din partea Comisiei Europene, Katharina Vierlich, consilier juridic în cadrul DG Internal Market and Services, a susţinut o prezentare pe regulile europene în materie de achiziţii publice şi pe contribuţia lor în combaterea fraudei şi corupţiei. Oficialul de la Bruxelles a făcut precizări cu privire la aşteptările pe care Uniunea Europeană şi România le au faţă de modul de a cheltui banii în mod eficient, în s