Premierul turc le-a răspuns, din nou, sfi dător protestatarilor din Istanbul și Ankara, deși aceștia îi cer demisia pentru a 10-a zi consecutiv și nu dau semne că ar dori să plece acasă Sursa: REUTERS
Recep Erdogan, care s-a întors la Ankara după un turneu de patru zile în Africa, a susţinut un discurs în faţa a mii de simpatizanţi ai partidului său, spunând că „răbdarea i-a fost încercată prea mult timp şi se apropie de final”. I-a acuzat pe manifestanţi că beau bere în moschei şi insultă femeile care poartă văl, iar suporterii i-au strigat: „Suntem gata să ne sacrificăm viaţa pentru tine, Tayyip”. Prim-ministrul turc a mai spus că „guvernul, partidul şi, mai important, naţiunea au apărat democraţia, legea şi libertatea”. „Am fost răbdători, vom fi răbdători, dar şi răbdarea se termină la un moment dat”, a mai spus el.
După ce au fost numiţi „hoţi”, tinerii din Piaţa Taksim din Istanbul au preluat insulta premierului, „çapulcu” (jefuitori), şi s-au declarat mândri de etichetă - au ridicat un copac Capul, au construit o tabără Capulistan şi au inventat verbul „capuling” în engleză. Au transformat cuvântul „capul” într-un simbol al „tinerilor participanţi la mişcarea anti- Erdogan”. „Premierul ne-a jignit, a spus că suntem inutili, fără locuri de muncă şi fără căpătâi”, povestesc studenţii, „dar noi avem cele mai bune motive pentru a ne afla aici, tineri şi bătrâni”.
Economia dezvoltată, o legendă
Analişti ai cotidianului „Hurriyet” desfiinţează retorica legată de înflorirea economică a Turciei în ultimii 10 ani, de când e condusă de guvernul Erdogan. Primul mit se referă la venitul naţional pe cap de locuitor, care ar fi crescut de trei ori, când, de fapt, ar fi vorba de o creştere de doar 45%, dacă se calculează în moneda naţională, nu comparativ cu dolarul.
Al doilea mit spune că PIB-ul ar fi crescut foarte rapid în această perioadă - de fa