Scris de Cristina Ghilea - Sute de arbori au dispărut de pe Valea Aleului, din „curtea” Ocolului Silvic Sudrigiu.
Înainte să se fi stins scandalul jafului din pădurile Dobreştiului, un nou furt masiv de lemn iese la iveală în Bihor, în curtea „silvicilor” din Sudrigiu. În urma unui control început de administraţia Parcului Natural Apuseni şi Garda de Mediu înainte de Paşte, au fost descoperite sute de cioate nemarcate pentru doborâre, în pădurea proprietatea statului, în Cantonul Silvic Aleu care ţine de Ocolul Silvic Sudrigiu.
Jandarmeria a anunţat la finele lunii trecute întrunirea condiţiilor necesare pentru începerea unui dosar penal pentru un furt a 525 de arbori – fag, frasin şi mesteacăn. Paguba nerecuperată ar fi de 113.015,36 lei şi e pusă în cârca celui care ar fi tăiat lemnul: omul de afaceri localnic Gheorghe Turle prin firma Vladiana SRL. Se pare că anunţul sec al oamenilor legii corespunde realităţii doar parţial. Rămâne ca ancheta procurorilor şi controalele în curs, demarate şi de Direcţia Silvică, să facă lumină.Lemn cu ţeapă
„După controlul Gărzii de Mediu şi al Parcului Natural Apuseni a reieşit că există tăieri ilegale de arbori. E o partidă care urma să fie dată în lucru şi de pe care s-a tăiat înainte să fie atribuită – asta invocă Parcul”, spune Adrian Florescu, şeful Direcţiei Silvice Bihor.
„În prima fază, s-au găsit 160 de cioate nemarcate cu ciocanul rotund apoi, împreună cu Jandarmeria, s-au mai descoperit vreo 400. Probabil că sunt mai multe”, estimează acesta dimensiunea furtului. Alte voci din cadrul achetei vorbesc de peste 700 de cioate care, în absenţa mărcii rotundă puse pentru „bun de exploatat” vor primi „pentagrama” silvică – marca pentagonală pentru „bun de imputat”. În aceste condiţii, paguba ar trece de 250.000 de lei…
Interesant este modul în care s-a constituit partida de expoatare. Aceasta nu fuses