Cei mai mulţi elevi care au absolvit anul acesta liceul şi care vor avea note de trecere la examenul de Bacalaureat vor alege să urmeze facultăţile cu profil real. Potrivit consilierilor psihologi din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Tulcea, în topul facultăţilor pe care le vor urma elevii sunt: Politehnica, Facultatea de Medicină şi Institutul de Marină Contanţa. Alegerea vine în funcţie de şansele de angajare pe care aceştia le văd după absolvirea facultăţii.
„Copiii merg către domenii mai realiste”
„Foarte mulţi elevi cu care noi am stat de vorbă au spus că vor merge către Politehnica Bucureşti sau Galaţi, către Medicină, inclusiv către Medicină Veterinară, sau către Marină Civilă sau Militară. Către Marină merg copiii liceelor Brad Segal, Henri Coandă sau Liceul Corlăţeanu, iar către Politehnică sau Medicină în special cei de la Colegiul Spiru Haret şi de la Grigore Moisil. Cei de la Economic vor merge în special către ASE, care este iar o universitate preferată acum de elevi. Deci copiii se orientează în special către aceste facultăţi pentru că au şanse mai mari după absolvire să îşi găsească locuri de muncă. Interesul către facultăţile umaniste este foarte scăzut, către Facultatea de Drept la fel, pentru că piaţa este suprasaturată. Această schimbare a apărut de când a apărut criza economică, de circa patru ani, copiii, îndrumaţi de familii şi de consilieri sau diriginţi, au început să îşi aleagă domenii mai realiste, iar visul de a urma o carieră şi apoi să îşi găsească un job este foarte mare”, a spus Lucica Popişcă, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Tulcea.
Una dintre consecinţele schimbării opţiunilor elevilor, este că s-a redus foare mult şi numărul claselor umaniste din licee, raportul fiind cu mult în favoarea claselor de real. Practic, într-un liceu funcţionează şapte cl