Şapte candidaturi au fost înregistrate pentru funcţia de judecător al României la CEDO, printre acestea numărându-se cele depuse de Iulia Motoc, în prezent judecător al Curţii Constituţionale, şi Cristina Coteanu, doctor în drept, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei (MJ). Secretarul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la data de 26 iulie 2013.
Cine sunt aspiranţii pentru funcţia de judecător al României la CEDO
Ceilalţi cinci candidaţi sunt Bianca Guţan, Codrin Miron, Tudor Panţîru, Florin Streteanu şi Paul Vasilescu, potrivit Ministerului Justiţiei.
Bianca Guţan este, şi ea, doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.
Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca.
La a aceeaşi facultate din Cluj-Napoca predă Paul Vasilescu, care este, şi el, doctor în Drept.
Iulia Motoc, văzută favorită în drumul spre CEDO
Potrivit unor surse, Iulia Motoc, în prezent judecător la Curtea Constituţională (CCR), este favorită pentru a ocupa funcţia de judecător CEDO din partea României.
Fostul reprezentant al României al CEDO, Corneliu Bârsan, s-a autosuspendat din această funcţie după apariţia dosarului de corupţie în care este implicată soţia sa judecătoarea Gabriela Bîrsan.
Care este procedura şi ce etape trebuie urmate pentru numire
Conform procedurii indicate în anunţul privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecator CEDO, publicat la data de 23 mai 2013, în urma depunerii dosarelor, candidaţii înscrişi vor susţine un interviu în faţa Comisiei, care va avea loc în perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justiţiei, potrivit Hotnews.
Interviul va avea loc in limba română, îns