Deşi criza economică a avut efecte dure asupra milionarilor, redresarea economiei i-a ajutat pe cei mai mulţi dintre ei să rămână pe linia de plutire.
„Yahoo! Finance“ prezintă primele 15 ţări ce găzduiesc gospodării milionare.
Olanda
Populaţia: 16, 8 milioane de locuitori
Procentajul gospodăriilor milionare: 2,6%
Recesiunea continuă în Olanda. Veniturile fiscale au scăzut cu aproape nouă procentaje în 2012, iar deficitul bugetar a crescut. Cu toate acestea, milionarii au rămas pe linia de plutire datorită surplusului comercial şi al rolului de transportator european al ţării.
Cel mai bogat cetăţean danez, potrivit Bloomberg Billionaire Index, este moştenitoarea imperiului de bere Heineken, Charlene de Carvalho-Haineken, cu o avere estimată la peste zece miliarde de dolari.
Japonia
Populaţia 127,3 milioane de locuitori
Procentajul gospodăriilor milionare: 2,6%
În 2012, Japonia a reprezentat cea de-a patra forţă economică din lume, bazată pe paritatea puterii de cumpărare. Noul guvern al ţării se concentrează pe doctrina „Abenomics“, planul premierul Shinzo Abe fiind acela de a restructura economia şi de a reduce datoria publică, care depăşeşte 200% din produsul intern brut.
În acest context, bursa de la Tokyo a înregistrat cea mai abruptă corecţie, scăzând cu 11% între 22 şi 30 mai, iar numărul gospodăriilor milionare s-a redus de la 1,58 milioane la 1,46, potrivit Boston Consulting Group.
Cel mai bogat japonez este Tadashi Yanai, fondatorul brandului Uniqlo, a cărui avere este de 19 miliarde de dolari.
Canada
Populaţia: 34,5 milioane de locuitori
Procentajul gospodăriilor milionare: 2,8%
Canada reprezintă principalul exportator de energie, petrol, gaze naturale, uraniu şi energie electrică al Statelor Unite. Băncile canadiene au fost printre cele mai puţin afectate de cri