Primarii vrânceni propun scutirea de la plata accesoriilor, respectiv a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, pentru cei peste şase mii de agricultori vrânceni care sunt scoşi datori la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Edilii arată că nu este vorba despre rea-voinţa ţăranilor ci o lipsă de informare, pentru care nu ar trebui să fie scoşi ţapi ispăşitori oameni bătrâni de 80 de ani. Asociaţia Comunelor din România (ACoR), filiala Vrancea a trimis memorii către preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan, Instituţia Prefectului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care solicită sprijinul pentru identificarea unor înlesniri la plata respectivelor contribuţii.
Preşedintele ACoR Vrancea, primarul Vasile Vatră, şi secretarul filialei, primarul Cătălin Toma, au semnat un memoriu cu propuneri pentru a rezolva problema celor 6.068 de agricultori vrânceni scoşi datori la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Ţăranii sunt puşi să plătească sume imense la bugetul Fondului de Sănătate, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile aferente. O primă estimare arată că este vorba de circa opt milioane lei, reprezentând contribuţia la Sănătate pentru veniturile din agricultură obţinute în perioada 2009-2011, adică o medie de peste 1.300 lei.
Primarul Vasile Vatră ne-a declarat că această decizie îi discriminează pe ţăranii care şi-au vândut producţia de struguri sau cereale legal, la un centru de colectare. „Nu este corect. Cei care au vândut în pieţe nu plătesc nimic, nicio contribuţie, iar cel care a vândut legal, cu factură, trebuie să plătească la Sănătate. Este o discriminare“, ne-a declarat primarul Vatră. Edilul a cerut Prefecturii să fie organizată o întâlnire cu primarii din judeţ şi pentru a fi prezentate noile modifică