14 clujeni au ajuns la spital, în ultimele zile, după ce au mâncat ciuperci pe care le-au cules din natură, iar acestea s-au dovedit a fi otrăvitoare. Direcţia de Sănătate Publică le recomandă clujenilor să mănânce doar ciuperci achiziţionate din comerţ, iar dacă se simt rău să se adreseze de urgenţă medicilor.
Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică, anul trecut opt clujeni au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare.
"Au fost în jur de 6-7 cazuri în ultimele trei săptămâni", spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, Călin Lazăr. "De exemplu, săptămâna trecută au fost doar 3 cazuri cu manifestări... nu cu manifestări hepatice, nu halucinatorii, simple indigestii, vărsături, diaree. Evoluţia a fost bună în toate cazurile, n-au pus probleme de internare sau de hemodializă, hemofiltrare".
În anul 2009, la spitalele din Cluj s-au prezentat 56 de persoane cu intoxicaţii acute cu ciuperci. În 2010 au existat 32 de cazuri, iar în 2011 opt copii au fost spitalizaţi în urma consumului de ciuperci.
Şi la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean au ajuns, în ultimele zile, şapte persoane care au mâncat ciuperci otrăvitoare.
"Am înregistrat 7 cazuri de pacienţi la care li s-a pus diagnosticul de intoxicaţii cu ciuperci.Trei au necesitat internare", spune purtătorul de cuvânt al SCJU, Monica Costin.
Majoritatea persoanelor intoxicate cu ciuperci provin din afara municipiului Cluj-Napoca. Având în vedere numărul de intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare, medicii au transmis câteva recomandări.
"Trebuie să consumăm ciupercile pe care le cunoaştem. Din punctul meu de vedere, cele mai sigure sunt champignoanele din comert. Dacă nu, avem opţiunea de a culege doar ciupercile pe care le cunoaştem şi să le testăm înainte altfel e un risc mare, un risc care poate duce la un diagno