Curtea Constitutionala a Germaniei analizeaza, in aceasta saptamana, compatibilitatea dintre masurile controversate prin care Banca Centrala Europeana a restaurat calmul in zona euro, si Germania, acesta fiind inceputul unui proces care s-ar putea dovedi decisiv pentru existenta monedei unice, potrivit unor oficiali.
Conform judecatorilor germani, BCE si-a depasit atributiile prevazute in mandat lansand programulul prin care institutia s-a angajat sa achizitioneze obligatiunile natiunilor din regiune aflate in dificultate, pentru a preveni cresterea costurilor de finantare ale acestora.
Audierile care vor avea loc marti si miercuri ii aduc fata in fata pe vicepresedintele BCE, Joerg Asmussen, si pe criticii institutiei, inclusiv Bundesbank-ul, banca centrala a Germaniei, prin Jens Weidmann, presedintele acesteia, noteaza Wall Street Journal.
Weidmann a criticat intens programul BCE, care ar implica importante riscuri inflationiste si de natura fiscala.
Curtea Constitutionala va trebui sa decida daca parlamentul german isi exercita in continuare controlul asupra expunerii tarii la riscurile financiare create de operatiunile de salvare din zona euro.
Oponentii politicilor presedintelui BCE, Mario Draghi, un grup divers de politicieni germani, avocati si cetateni, in total peste 37.000 de oameni, sustin ca BCE creeaza riscuri pentru contribuabilii germani pe care alesii lor nu le pot controla.
Desi o decizie nu este asteptata mai devreme de alegerile germane din septembrie, modul in care se vor desfasura audierile din aceasta saptamana poate indica directia in care se va finaliza procesul.
Riscurile deciziei Curtii germane
Jurisdictia Curtii germane nu se intinde si asupra BCE, astfel incat nu poate interveni in activitatea sa, dar in cazul in care va decide ca practicile inst