Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a emis o avertizare privind consumul de ciuperci culese din mediul natural (pădure, câmp, fâneţe, teren infiltrat cu substanţe toxice etc.), care pot produce intoxicaţii grave ce pot duce până la deces. Până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de intoxicaţii în judeţul Dolj, dar astfel de situaţiii au apărut în ultimele zile în mai multe localităţi din ţară. "Atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Acestea pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe a culegătorului, a mutaţiilor genetice sau a încrucişărilor care apar în natură. În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranţa că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor", este avertismentul DSP Dolj.
Conform specialiştilor din cadrul DSP, substanţele toxice conţinute de ciuperci nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare. "Din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic. Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, atât din cauza frecvenţei crescute a acestora în sezonul estival (mai ales in mediul rural), cât şi din cauza gravităţii lor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii", susţin specialiştii.
Simptomel