Galerie Foto
TIMIȘOARA. Sorina are doar patru ani, e îmbrăcată într-o pijama roz, un zâmbet cuceritor și știe să danseze pe toate genurile de muzică. Fetița are o basma în cap, mama de mână și participă la Dansul Sistemului Imunitar. De câteva luni, fetița de află mereu internată în spital, mama a descoperit că are câțiva ganglioni măriți, apoi medicii i-au dat cutremurătoarea veste, copilul ei suferă de o boală gravă a sistemului imunitar.
Venin des prin spitale, data trecută am făcut prostia să plec mai repede acasă, și uite că ne-am întors iar. Acum o să stăm o săptămână, cat ne spun medicii. Are tratament cu citostatice, povestește mama copilei.
Ca și Sorina sunt sute de copii, unii cu vârste foarte mici, care ajuns la astfel de tratamente agresive pentru a putea trăi.
Luni, la amiază, în Piața Operei a avut loc “Dansul sistemului imunitar”, eveniment în cadrul căruia peste 200 de elevi de la mai multe școli din oraș, cum ar fi Liceul “C.D. Loga”, Liceul Waldorf, Liceul “W. Shakespeare”, Colegiul “Ana Aslan” și Scoala Generala 18 au dansat preț de câteva minute pentru acești micuți.
Evenimentul a fost organizat de Centrul “Jeffrey Modell” al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Turcanu” din Timișoara, Asociația PRO Imunodeficiențe Primare și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, în colaborare cu Primăria Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș. La Centrul “Jeffrey Modell” al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Turcanu” vin în fiecare lună zeci de copii din toate colțurile țări, ei primesc aici tratament și apoi supraveghere. În România, sunt diagnosticaţi doar 20 % dintre bolnavii cu imunodeficienţe primare, în marea lor majoritate copii.
Acestea sunt boli de o viaţă, în care bolnavul este dependent de tratamente costisitoare şi deci uneori greu accesibile. Dar dacă sunt diagnos