Prima întâlnire cu profesorii examinatori le-a dat speranțe elevilor că vor trece cu brio de examenul maturității. Experiența anilor trecuți arată însă că reușita probelor orale va fi știrbită de rateurile celor scrise Sursa: ANDREEA CIULAC
„Floare la ureche”, „extrem de uşor” şi chiar „banal”, asta au exclamat la ieşirea din examen candidaţii care au susţinut, ieri, prima probă orală, Bacalaureatului, la limba şi literatura română. Ca şi anul trecut, comisiile de examinare au oferit cu dărnicie calificativul maxim, „experimentat”, deşi cei mai mulţi adolescenţi au recunoscut că doar au frunzărit materia cu o seară înainte şi s-au bazat pe improvizaţie.
O generaţie de „experimentaţi”
În două dintre cele mai bine cotate licee bucureştene, examenul a semănat mai mult cu o simulare. La Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, al treilea în topul promovabilităţii la BAC din Capitală, elevii şi-au aşteptat rândul în sală aşezaţi pe treptele de marmură, îmbrăcaţi lejer, ca de vacanţă.
„Ai luat experimentat? Vezi, dacă te-am convins să nu vii în maieu”, îl tachinează un tânăr blond, cu frizură tip creastă pe colegul său, Matei, un adolescent îmbrăcat în pantaloni trei sferturi şi tricou roşu, primul care a vorbit în faţa „plutonului” de profesori examinatori. Băiatului însă nu-i arde de glume.
A extras un text greu, „Ghidul cetăţeanului în situaţii de urgenţă”, dar figura familiară a dirigintei, profesoară de română, l-a ajutat să uite de trac. Restul colegilor s-au dovedit şi ei adevăraţi aşi în ale limbii române, cu menţiunea că „nu era de învăţat, era de improvizat”.
„E aproape imposibil să nu iei maximum”
A „plouat” cu calificative mari şi la Colegiul Naţional „Ion Creangă”, unde elevii trecuţi prin focurile examenului s-au pus de acord că proba orală a fost mai degrabă o încălzire. „Textul extras de mine era un articol de revistă, aşa că nu