În baza axiomei extrasă din literatura de specialitate, conform căreia siguranţă + încredere + calitate a vieţii în spaţiul public = comunitate, platforma program „Colonia Veselă” continuă. Din moment ce i-a impresionat şi pe arhitecţii din SUA, se pare că este şi o platformă de mare succes.
Debutat la începutul anului, programul de regenerare urbană, prin care Colonia Petroşaniului să fie „reataşată” cultural, social şi infrastructural de Petroşani, a trecut la următorii paşi, cei care urmează realizării proiectului de ansamblu, teoretic. Platforma program este una complexă, bine realizată care, dacă este aplicabilă, va schimba radical atât aspectul Coloniei, cât şi funcţionalitatea cartierului. Tinerii arhitecţi au câştigat practic banii pentru demararea lucrărilor. Pentru restul, se aşteaptă iniţiativa administraţiei locale.
Care sunt nevoile oamenilor din Colonie?
După atelierul de arhitectură, pasul următor a constat în chestionarea individuală a locuitorilor de pe două străzi din Colonie cu privire la nevoile acestora legate de spaţiul public din proximitatea locuinţelor. Ca urmare a tuturor acestor date a fost elaborat conceptul V+I+S (viziune, identitate, strategie). După elaborarea conceptului teoretic, se află în plan intervenţia în teren.
Intervenţia constă în 8 paşi, în 3 etape de intervenţie, care să se aplice în teren, pentru creşterea confortului citadin. Primul pas constă în semnalizarea rutieră pentru adaptarea la sensul unic nou propus, curăţarea şanţurilor pentru scurgerea apei pluviale, montarea unor paturi înălţate de vegetaţie pentru a marca şicanele în carosabil, precum şi adăugarea plăcuţelor identitare cuprinzând numele străzilor şi anunţuri cu privire la activităţile centrului comunitar. Apoi, în pasul 2 se trece la montarea modulelor SHARE, în linie dreaptă, pornind de la centrul comunitar, cu rolul de