Decizia Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în cazul presupusului plagiat a lucrării de doctorat a premierului Victor Ponta a stârnit nemulțumire față de neasumarea de către procurorul de caz a responsabilității personale în ce privește constatarea unei stări de fapt în raport cu legea.
De aceea, inițiatorii demersului de soluționare prin lege a presupusului caz de plagiat care implică numele premierului român, Adrian Papahagi, Mihail Neamțu și Augustin Ofițeru au înaintat o nouă plângere adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și îndreptată împotriva rezoluției Parchetului General, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz.
“Soluția procurorului de caz este, deopotrivă, nelegală și lipsită de temeinicie. Pe cale de consecință, vă solicit infirmarea soluției dispuse de procurorul de caz și începerea urmăririi penale”,
se precizează în plângerea înaintată de avocatul celor trei, Florin Plopeanu.
În luna august a anului 2012, Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală îndreptată împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat.
În luna martie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea cărții, pentru efectuarea unei analize comparative care să stabilească dacă lucrarea pentru care Ponta este acuzat de plagiat conține texte preluate integral din lucrări deja publicate aparținând altor autori.
În data de 21 mai 2013, Parchetul General a anunțat, printr-o rezoluție, că a decis să nu înceapă urmărirea penală în cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
Drept urmare a acestei hotărâri, Adrian Papahagi, Mihail Neamțu și Augustin Ofițeru au depus vineri, 7 iunie, o plân