Scris de Alin Gherasim - Guvernul îi amenință pe managerii unităților medicale cu demiterea dacă spitalele înregistrează arierate.
ARAD. Spitalele din județul nostru ar putea rămâne fără actualii manageri, potrivit unei înțelegeri dintre Guvernul României și Fondul Monetar Internațional. Dacă unitățile medicale înregistrează trei luni consecutiv arierate, directorii ar putea fi înlocuiți. Iar în acest sens a fost emisă chiar și o ordonanță de urgență a Guvernului care vrea să legalizeze demiterea directorilor de spitale. Iar, cum sistemul sanitar este unul destul de complicat, cheltuielile cu materialele sanitare, cu medicamentele și cu personalul fiind uriașe, deasupra managerilor din Arad atârnă o sabie mare și grea.
Managerul celui mai mare și mai important spital, Spitalul Clinic de Urgență Județean Arad, nu pare să poată supraviețui pe funcție acestei legi. „Spitalul Județean nu are fondurile necesare pentru a evita arieratele. Medicamentele s-au scumpit, apratura medicală trebuie reparată foarte des, piesele de service și specialiștii vin din alte județe, toate acestea costă bani foarte mulți. În plus, am moștenit și datorii foarte mari, sentințe care se referă la acordarea drepturilor salariale angajaților în procese deschise încă din anul 2005”, spune Teodora Olariu.
„Suntem un spital împărțit în 22 de compartimente, împrăștiate în tot municipiul și județul. Multe clădiri sunt foarte vechi și necesită reparații constante. Așa că este imposibil să nu înregistrăm arierate”, a spus managerul Spitalului Județean Arad. Aceasta spune că, prin prisma acestei legi, își simte fotoliul de director amenințat, dar oricare alt manager nu ar putea să susțină activitatea fără să înregistreze datorii.Și la Ineu
Nici Monica Mang, directorul Spitalului din Ineu, nu vede cu ochi buni această lege. Și asta pentru că instituția pe care o conduce are buget doar