Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a făcut în aprilie un salt de 8,5% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, ca serie ajustată, ritm de creştere care nu s-a mai înregistrat din anul 2011.
Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, rămâne, astfel, unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an.
Veştile bune de la producţia industrială, care reflectă îmbunătăţirea cererii externe, completează tabloul semnalelor pozitive pentru aprilie, venite de la alţi indicatori macro. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator al consumului populaţiei, s-a întors în teritoriul pozitiv în aprilie. Şi exporturile au revenit pe plus în aprilie şi au crescut cu 15,5% faţă de aceeaşi lună din 2012, ajungând la 4,08 mld. euro.
„Cifrele producţiei industriale continuă să surprindă prin amploare. Sectorul industriei prelucrătoare este principalul motor de creştere, acesta fiind foarte mult legat de performanţa exporturilor. Reiterăm faptul că evoluţiile din acest an sunt legate de unele îmbunătăţiri structurale în economia locală, ca urmare a creşterii capacităţilor de producţie în industria auto (precum şi de calitatea unor produse). Perspectivele sunt foarte bune pentru industrie şi, implicit, pentru corecţia deficitului comercial“, a comentat Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.
Creşterea producţiei industriale din aprilie a fost influenţată în principal de avansul industriei prelucrătoare (+15,6%) şi industriei extractive (+11,1%).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+21,0%), în industria bunurilor intermediare (+13,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+7,9%). Industria energe