Marţi, Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a reunit, pentru a şasea zi de lucrări, după ce parlamentarii au decis luni, pe lângă scurtarea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani, să-i ia şi din atribuţii. Astfel, potrivit amendamentelor adoptate în şedinţa de luni, şeful statului este obligat să accepte premierul propus de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile, nu are dreptul să refuze nominalizările de miniştri în caz de remaniere şi nu mai poate cere urmărirea penală a miniştrilor şi nici să-i suspende din funcţie, atribut care revine acum exclusiv parlamentului.
Mai mult, membrii Comisiei au adoptat, de principiu, că Parlamentul se dizolvă dacă un referendum a fost invalidat, urmând să stabilească exact în ce condiţii.
Gândul vă prezintă LIVE TEXT din cea de-a şasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea legii fundamentale.
UPDATE 11.41 Amendamentul Forumului Constituţional a fost adoptat. Parlamentul va fi dizolvat dacă referendumul pentru demiterea preşedintelui este validat, în condiţiile legii, însă mai mult de jumătate dintre oameni s-au exprimat împotriva demiterii preşedintelui.
UPDATE 11.32 Mate Andras, UDMR: "Eu nu cred că dacă un referendum este invalidat trebuie să se ajungă la o sancţiune atât de drastică, la dizolvarea Parlamentului".
Ioan Adam, PSD: "Trebuie să fim extrem de atenţi când reglementăm acest lucru, trebuie să punem nişte termeni precişi".
Toni Greblă, PSD: "Haideţi să adaugăm la propunerea Forumului încă o condiţie pentru dizolvarea Parlamentului. Şi anume dacă referendumul a fost validat, dar nu s-a întrunit 50%+1 din numărul de voturi valabil exprimate pentru propunerea de demitere a preşedintelui, iar Curtea Constituţională a dat aviz negativ, atunci să se dizolve Parlamentul"
UPDATE 11.25 Parlamentarii au redeschis discuţia privind dizolvarea Parlamentului în cazul în