Presedintele are dreptate cand spune ca ne indreptam catre o Constitutie care mai mult incurca decat descurca:
"Revizuirea Constitutiei in baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuiri. Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului. [...] As spune ca revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului [...] Constitutia nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii. [...] Nu stim unde vrem sa ajungem exact [...]
Am si o alta ingrijorare: daca un referendum poate fi considerat un simplu sondaj. [...] Cred ca sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumul exprima suveranitatea poporului, asa cum se spune in Constitutie. Este una din marile mele ingrijorari si voi reactiona decent, dar voi reactiona la neluarea in considerare a referendumului din 2009".
Ca proiectul legii fundamentale devine cu mult prea stufos nu o spune doar Traian Basescu. Cu cateva ore inainte de declaratia presedintelui, zicea exact acelasi lucru, intr-un interviu acordat Ziare.com, si unul dintre cei aprigi adversari ai presedintelui, senatorul Ioan Ghise, care reprosa actualului proiect tocmai faptul ca depaseste cu mult chestiunile principiale si intra in detalii care tin de competenta legilor obisnuite.
E greu de inteles, rational si juridic discutand, ce cauta in Constitutie reglementari privind casatoria, privind orele de religie, actionariatul institutiilor de presa, cvorumul la referendum sau alte chestiuni de detaliu, pe care le putem discuta pe fond, pe fiecare in parte, dar nu in context constitutional.
O asemenea detaliere nu numai ca face Constitutia prea complicata si greoaie, ci implica si un mare pericol de instabilitate. Cum cvorumul de validare a referendumului a fost redus la 30%, fiecare