Conferința Europeană pentru Restaurarea Centrelor Istorice și Dezvoltare Urbană a avut loc cu susținerea Institutului Regiunilor Europene și a adunat peste 100 de oaspeți, cu toții interesați în mod direct de restaurarea centrelor istorice (arhitecți, primari, autorități locale, proprietari).
Una dintre temele principale ale conferinței a fost dilema legislativă care îngreunează procesul și așa complex de restaurare a centrului istoric. Această dilemă pornește de la faptul că nu se pot finanța lucrări de construcții private cu bani publici.
O soluție posibilă a problemei este Jessica, fondul de finanțare pentru dezvoltare urbană al Băncii Europene pentru Investiții. Prin Jessica se pot accesa împrumuturi cu plata pe o durată foarte lungă, la dobânzi foarte bune, între 0-2%. Președintele Programului Jessica, dr. Goetz Von Taden, a participat la Conferința de la Brașov, unde a prezentat pe larg soluțiile de finanțare.
Dacă negocierile cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării pentru lansarea Programului Jessica în România (programul există deja în foarte multe dintre statele membre, printre care și Bulgaria, Polonia, Italia sau Portugalia) vor fi pozitive, atunci Jessica va demara în România cu trei proiecte pilot la Sibiu, Pitești și Brașov.
Pentru fiecare oraș ar putea fi alocate câte 2 fonduri, a câte 40 de milioane de euro fiecare – unul pentru restaurarea centrelor istorice și altul pentru reabilitarea energetică și termică a clădirilor. Returnarea banilor din aceste împrumuturi va fi posibilă în 10 – 20 de ani și ea se va face natural, fără presiunea unor taxe și impozite suplimentare. Un centru istoric restaurat atrage investitorii și comercianții, care atrag turiștii și localnicii, care cresc rulajul comercial – vânzâri și profituri mai mari înseamnă impozite mai mari pe plan local și național și deci resurse generoase pentru rambursar