Luni, 10 iunie, au început examenele de Bacalaureat 2013 pentru 5.912 de elevi, absolvenţi de liceu, din judeţul Timiş. Prima probă e cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, la care s-au prezentat până ieri la ora 14, circa 2.445 de elevi. Din rezultatele preliminare doar 26% dintre aceştia au primit competenţa de nivel avansat.
Probele orale la limba română continuă şi astăzi. Un fapt îngrijorător e că din cei 6644 de absolvenţi abia 5912 au fost înscrişi în baza de date pentru a participa la examenul de BAC. “Unii pur şi simplu nu doresc să dea examenul, ori nu se simt în stare să-l promoveze ori nu-i interesează. Vreo 400 şi ceva au situaţia neîncheiată sau sunt corigenţi”, a declarat inspectorul şcolar general Cornel Petroman.
Aurelian Sima, inspectorul şcolar adjunct din judeţul Timiş a prezentat marţi rezultatele preliminare din prima zi de examinare. Astfel, din cei 2445 de elevi prezenţi, 14% au fost consideraţi de nivel mediu, 26% avansați iar 60% au primit competenţa de experimentați în urma susţinerii probei orale la limba română. Supraveghetorii, o sută în minus şi urmăriţi pe camere
O situaţie specială e şi cea a profesorilor care ale să fie supraveghetori şi examinatori la examene. Aceştia primesc doar 28 lei pentru o supraveghere şi 3,5 lei / examen corectat. Mai mult li s-a atras atenţia să nu mai ajute elevii deoarece aceştia profitau că nu era filmată zona tablei.
“Peste tot vor fi instalate camere de luat vederi. De obicei acestea sunt îndreptate către elevi, vom avea camera îndreptată către tablă. Ne întrebam cum e posibil ca un anumit liceu să obțină asemenea rezultate… Avem nevoie de vreo 950 de profesori pentru supravegheat, săptămâna trecută ne lipseau circa o sută dar avem certitudinea că la data examenelor scrise vom avea destui profesori asistenţi. Nu e posibil să-l for