La începutul secolului al XX-lea, în presa internaţională se răgăseau scurte materiale despre bucureşteni, iar în cele mai multe dintre însemnările gazetarilor de atunci se vorbea despre evenimentele cu iz regal, ori despre frumuseţea peisajelor vremii.
Românii de la începutul secolului trecut nu se încadrau pe lista subiectelor fierbinţi din presa internaţioanlă, deseori apărând consemnări timide despre locuitorii Capitalei, după cum povesteşte istoricul Dan Falcan.
Carol I şi consemnări din presa străină despre Bucureşti
În urmă cu aproximativ 100 de ani, pe vremea lui Carol I, imaginea regatului pe care îl conducea era una foarte bună, datorită situaţiei economice înfloritoare. Acesta a fost şi motivul principal care a condus numeroşi europeni către pământul românesc, locul pe care oamenii îl vedeau un adevărat tărâm al posibilităţilor. „Veneau oameni din toate colţurile continentului, pentru că vedeau ţara noastră ca pe una cu numeroase perspective“ , povesteşte Dan Falcan.
Un alt motiv care aducea monarhia în atenţia presei internaţionale era tocmai regele Carol I, pentru că în acea vreme, la începutul secolului al XX-lea, interesul pentru capetele încoronate era semnificativ. Faptul că tărâmurile autohtone erau conduse de un rege cu importante relaţii de familie, era un punct forte pentru imaginea locuitorilor regatului.
La începutul anilor 1900, în Capitală a fost organizată o expoziţie de amploare, eveniment dedicat împlinirii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, atunci când au apărut consemnări despre evenimentul bucureştean în presa internaţională, după cum precizează istoricul Falcan. Articole modeste, pentru că interesul pentru români nu era unul deosebit, dar evenimentele majore nu puteau trece neobservate de presa străină a vremii.
The New York Times, despre Calea Victoriei: „Un magnet invizibil pentru vizitatori