Ploaia torenţială care a acoperit instantaneu, luni, Sălajul cu un strat de apă nu a rămas fără urmări. Şapte comune din judeţ au raportat Instituţiei Prefectului pagube importante, reprezentând în special clădiri, terenuri şi drumuri inundate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Oana Ciobanu, ploaia de luni seara a afectat mai serios comunele Boghiş, Crasna, Horoatu Crasnei, Cizer, Plopiş, Cristolţ şi Sălăţig. La Horoatu Crasnei, spre exemplu, o casă, un magazin şi şase anexe gospodăreşti au fost inundate, iar 11,5 hectare de teren agricol şi o jumătate de kilometru de drum au fost acoperite de apă. În comuna Boghiş au fost inundate 34 de hectare de teren arabil, iar în Sălăţig alte 30 de hectare, plus şapte kilometri de drum comunal, trei podeţe fiind colmatate. Nici comuna Crasna n-a scăpat prea uşor după puhoiul de luni. 2,5 kilometri de drum comunal au fost afectaţi de alunecările de teren cauzate de precipitaţii şi 18 hectare de teren au căzut sub stăpânirea apelor.
În total, la nivel de judeţ, din datele raportate de primării, bilanţul după ploaia de luni se prezintă astfel: o casă, şase anexe gospodăreşti, 11 podeţe, 12 fântâni, 0,3 kilometri de drum judeţean, 19,3 kilometri de drum comunal, 3,5 kilometri de uliţe, un magazin, 100,5 hectare de teren arabil şi 18 hectare de păşuni şi fâneţe inundate.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor în aceste situaţii, mai cu seamă că vorbim şi de fântâni inundate, Ministerul Sănătăţii a transmis direcţiilor de sănătate publică un plan de măsuri. Planul conţine şi câteva recomandări pentru populaţia afectată de inundaţii, şi anume: să se consume apă îmbuteliată, să nu se bea apă direct din fântâni, să se utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită, să se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic, să se evite expunerea prelungită la umezeală, să se