Avertizarea de viitură pe Dunăre anunţată pentru 15 şi 16 iunie, dar şi codurile galbene de ploaie pentru astăzi şi mâine le prind pe autorităţi, din nou, nepregătite.
După inundaţiile devastatoare din 2006 şi 2010, digurile rupte au fost reparate mai mult în promisiunile oficialilor.
Galaţi
După inundaţiile din 2010, oficialii au promis că vor face „tot posibilul“ ca vechiul dig care apără zona veche şi cea industrială a oraşului să fie refăcut şi înălţat. Până acum, nu s-au alocat, însă, banii pentru investiţie. Digul de protecţie a oraşului s-a ales, acum doi ani, doar cu o cosmetizare, dalele fiind rearanjate. Acum, autorităţile se pregătesc să stea în calea apelor cu tradiţionalii saci cu nisip. Din calculele specialiştilor, Dunărea nu va depăşi cota de inundaţie de 600 de cntimetri. În caz contrar, ar fi afectate câteva sute de case, zeci de firme, printre care Portul Docuri şi un spital.
Specialiştii mai spun că situaţia s-ar putea rezolva dacă digul de la Cotul Pisicii (Tulcea) ar fi redus în înălţime şi transformat în dig submersibil. În acelaşi timp, ar trebui amenajat un canal de deversare a apelor în sudul localităţii Grindu. Măsurile, neluate în seamă de autorităţi, au fost propuse şi de experţi din Olanda, care au analizat inundaţiile din 2006.
Constanţa
Cea mai expusă zonă la inundaţii este cea riverană Dunării, pornind de la Ostrov, trecând prin Cernavodă, până la Hârşova. Aici, se află secţiunile considerate critice, libere de construcţii hidrotehnice: Ostrov, Topalu, Ghindăreşti. „Pentru nivelele prognozate nu se estimează a fi probleme în zone“, anunţă Apele Române. Aproape 47 de kilometri de dig „în stare bună“ se află pe malul constănţean al Dunării. Au fost făcute reparaţii la digurile Topalu I, Hârşova-Ciobanu şi Ciobanu-Gârliciu, a căror cotă de terasament scăzuse sub cea proiecta