Poate din comoditate, poate din necesitate multi locuitori ai judetului Hunedoara apeleazã la internet pentru a-si achizitiona diferite medicamente, fãrã a constientiza riscurile la care se expun. Medicii spun cã cei care îsi cumpãrã medicamente în acest fel, trebuie sã fie foarte atenti, pentru ca, de cele mai multe ori, fie sunt expirate sau pe punctul de a expira, fie nu contin ceea ce se presupune cã ar trebui sã continã.
Chiar dacã este un mod mai facil, deoarece produsele ajung direct la domiciliul solicitantului, medicii nu sunt de acord cu aceasta lucru, pentru ca riscurile sunt imense. “ Existã mai multe riscuri. Se poate cã aceste medicamente sã fie contrafãcute, spre exemplu sã fie praf de cretã în loc de substanta activã de care unele persoane au nevoie. Existã riscul ca aceste produse sã fie expirate sau sã mai aibã o zi pânã la expirare, iar atunci efectul terapeutic scade drastic si tinde spre zero. Si, mai existã posibilitatea cã pur si simplu sã nu le poti folosi pentru cã în cutie, în loc de 30, existã o singurã pastilã ”, a declarat dr. Cecilia Birãu, director adjunct DSP Hunedoara.
Si, specialistii mai explicã de ce nu este indicat sã cumpãrãm doctoriile „dupã ureche”. “ Medicamentele sunt substante chimice care se dau pentru anumite boli. Este clar cã se dau pe bazã de retetã si atunci trebuie achizitionate din farmacii, care sunt unitãti abilitate sã elibereze aceste substante chimice care au efecte pentru sãnãtatea umanã, pentru cã întotdeauna, prospectul contine efectul benefic, efectul advers si reactiile cu alte substante, atentionãri si contraindicatii, care de cele mai multe ori poate ocupã un loc mult mai mare decât efectele terapeutice. Deci, de pe internet ar trebui sã nu se achizitioneze astfel de produse”, a mai precizat Dr Cecilia Birãu.
Dacã au sau nu încredere, locuitorii judetului Hunedoara nu sunt prea dec