Primele relaţii ale judeţului Tulcea cu Aveyron datează din 1991 – 1992, iar iniţial s-a stabilit o cooperare pe sectorul umanitar medical, social, cultural şi economic.
La 20 de ani de cooperare cu Departamentul Aveyron din Franţa, bilanţul arată astfel: 60 de misiuni care au mobilizat 190 de oameni pe tema democraţiei locale şi administraţiei publice, 40 de misiuni şi 240 de persoane pentru învăţământ şi educaţie, 50 de misiuni şi 200 de persoane pentru dezvoltarea economică locală, 60 de misiuni cu participarea a 140 de persoane pe tema culturii arheologice şi patromoniului natural.
La momentul de faţă, convenţia de cooperare a expirat, astfel că reprezentanţii legislativului judeţean urmează să discute miercuri, într-o şedinţă extraordinară, aprobarea înţelegerii de colaborare între judeţul Tulcea din România şi Departamentul Aveyron din Franţa.
Protocolul de colaborare va fi semnat mâine, de la ora 15.00, la sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea.
Cooperare cu francezii: arheologii au descoperit cele mai vechi locuinţe din Delta Dunării
Cele mai vechi locuinţe din Delta Dunării erau considerate cele din zona satului Chilia şi care erau datate undeva în Epoca Bronzului. Informaţia va fi modificată în urma ultimelor cercetări efectuate de specialiştii români şi francezi în deltă: la Mila 23 au fost găsite urme de locuinţe mai vechi de atât, din Neolitic. Cea mai veche casă din Delta Dunării a fost găsită pe situl de la Mila 23, în punctul Taraschina.
„Acest sit, vechi de aproape 7.000 ani, constituie cea mai veche dovadă documentată a locuirii umane în zonă. Săpăturile arheologice şi sondajele în adâncime indică existenţa unei succesiuni de niveluri de locuire“, susţine arheologul Sorin Ailincăi, din cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale (ICEM) din judeţul Tulcea.
Cerce